Presa internațională anunță că în cursul zilei de joi, 21 mai, trupe militare turcești au invadat Grecia și au ocupat o luncă de pe malul de est al râului Evros, în regiunea Melissokomeio, potrivit surselor grecești.
Trupe speciale și de infanterie, aproximativ 35 de soldați, și-au instalat tabăra și au ridicat un steag turcesc într-un copac. De asemenea, au refuzat să se retragă la somațiile trupelor grecești.
Evenimentul vine în contextul în care mii de refugiați sirieni nu au reușit să treacă granița în Grecia.
Reporterii locali suțin că invazia reprezintă răspunsul Turciei la o anchetă a armatei elene asupra unei regiuni de 1,6 hectare, ca parte a planurilor de extindere a gardului de frontieră care i-a ținut pe refugiați în afara granițelor.
Provocările Turciei față de Grecia ar fi avut loc din cauza presiunilor făcute de președintele Recep Tayyip Erdogan.
În ultimele săptămâni, soldați germani și membrii ai autorităților germane de frontieră au fost împușcați la graniță iar avioanele turcești de luptă F-16 au fost urmărite aproape în fiecare zi pentru a fi scoase din spațiul aerian.
Grecia încearcă să detensioneze situația prin canalele diplomatice, însă nu a prezentat în mod oficial un răspuns.
Inițial, aproximativ 10 soldați și forțe speciale ți-au instalat corturile pe teritoriul turcesc. Ulterior, forțele militare turcești au fost acompaniate de alți soldați, ajungân să fie peste 35 și au pătruns pe teritoriul grecesc, scrie Greek City Times care citează Army Voice.
Râul Evros reprezintă granița dintre Grecia și Turcia, potrivit hărților Google, și uneori uneori se mișcă spre est sau vest, creând aluviuni pe ambele maluri. Turcia refuză să recunoască că o parte de pe partea de est a râului încă aparține Greciei, chiar dacă acesta și-a schimbat cursul natural.
Astfel, Turcia a decis să își asume porțiunea de pe partea de est care aparține de fapt Greciei.
Recent, ofițerii de Geografie ai Armatei Grecești au vizitat zona pentru a studia unde vor fi amplasați stâlpii de extindere a barajului de pe râul Evros pentru a limita trecerea imigranților pe teritoriul elen.
Potrivit sursei citate, autoritățile turcești au refuzat în mod constant să prezinte informații atunci când invocă faptul că acea porțiunea reprezintă teritoriu turcesc și au refuzat discuțiile despre această problemă. De obicei, probleme legate de frontiera dintre două țări sunt discutate de către autoritățile ambelor state.
Refuzul Turciei de a prezenta informații s-ar presupune a fi modul în care demonstează că terenul respectiv le aparține și reflectă intenția de a-și asuma această porțiune. Din această cauză, trupele militare turcești aflate pe teritoriul elen cresc constant.
Prezența acestora pe teritoriul grecesc arată intenția autorităților de la Ankara de a crea o problemă militară, mai arată sursa citată. În această zonă, doi soldați turci au fost arestați în 2018. Și în decembrie 1986 a avut loc un incident major la graniță care a dus la moartea soldatului elen Zisis Karagogou.
De precizat ete faptul că în 1955, Grecia și turcia au semnat o înțelegere pentru realizarea de lucrări anti-inundații, care prevedeau alinierea unor anumite părți ale râului.